fbpx

Totalrenovering av de anrika Karlsnäs-lägenheterna: ”Jag tror vi skrapade taket för hand i tre veckor”

2024-07-10

Den rosa byggnaden Karlsnäs har stått stadigt sedan år 1837, men nu var det tid för en renovering av den slitna insidan. På beställning av Örebro kommun har TH:s Måleri varit med och totalrenoverat den anrika byggnaden i Karlslund.

 

Nytt golv, nytapetserade väggar, nymålat tak – samtidigt som charmen från när huset byggdes bevarats, även i alla smådetaljer. När Alexandra först anlände till projektet, gick det nästan inte att ana hur fint insidan av det anrika lägenhetshuset Karlsnäs snart skulle bli.

 

– Det har varit en omfattande renovering. Med marksanering, nytt golv, byggnation och sedan vårt måleri på det! I köket var det jättemycket olika färger när vi skrapade ner det gamla. Det var knallblått och limegrönt. Och jag tror vi skrapade taket för hand i tre veckor, säger Alexandra.

 

Fånga charmen från tidsåldern: ”Det började bli lite medaljonger och blomslingor”

 

 

När förarbetet var färdigt påbörjades tapetsering och målning. I färgsättningen har Alexandra tagit inspiration från 1800-talet, tiden som husen byggdes, och behållit vissa av originalkulörerna från insidan.

 

– Jag vill alltid ha lite av historiken, då blir det roligare när man ska färgsätta. Jag tittar på färgtoner och går in på historik för hur färghistorien var för den tiden. Vad man hade för mönster på tapeterna, till exempel. I detta fall började det bli lite medaljonger och blomslingor till exempel, berättar Alexandra.

 

Alexandra visar upp alla genomtänkta detaljer som ger det lilla extra i huset. Hon har bland annat tapetserat insidan av garderoberna, målat upp smådetaljer som lås och svärtat upp spisen. Och karvat fram charmiga detaljer i dörrkarmarna och målat fönsterna!

 

Bra samarbeten på plats: ”Brukar alltid fungera jättebra”

 

 

Inte bara TH:s Måleri var på plats för att ro projektet i hamn – de har samarbetat med Byggnor och andra underentreprenörer som hjälpt till. Samarbetet med alla som varit delaktiga har fungerat jättebra!

 

– Det har gått jättebra faktiskt. Med Byggnor brukar det alltid fungera jättebra. De killarna som var här var superduktiga. Det var bara lite trångt här inne stundvis, med virke och grejor. Så då fick vi anpassa oss till varandra och jobba parallellt i olika rum, säger Alexandra.

 

Alexandra har haft förstärkning från teamet på TH:s också, såklart. Det har underlättat i de lite extra kämpiga momenten, som att skrapa ned det gamla taket.

 

– Från att vi varit på plats tog projektet ungefär tre och en halv månad att ta i mål. Så jag har åkt några gånger fram och tillbaka på den här vägen, skrattar Alexandra.

DELA INLÄGGET

KONTAKT

TOMAS HEDSTRÖM

VD/PROJEKTLEDARE

MIKAEL RING

PROJEKTLEDARE

MIJA HEDSTRÖM-SLYTH

EKONOMIANSVARIG

ALEXANDRA HOLTBÄCK

Färgsättning & dekormålning

JOSEPH MOLIN

Projektledare