fbpx

FÖNSTERRENOVERING I HAGTORP, SOMMARRO

2019-12-13

I början av november startade Mikael Torvaldsson igång renoveringsprojektet med det gröna huset i Hagtorp, som tillhör kulturreservatet Sommarro i Örebro.

Mikael Torvaldsson från TH:s Måleri fick uppdraget att renovera samtliga fönster i ett av de obebodda husen i Hagtorp. Det är kommunen som beställt renoveringen och i sommar väntar renovering samt målning av fasaden. Men i november innan snön hann falla så passade dem på att renovera de fönster som fanns i husets under- och övervåning.

Kan du berätta hur arbetet gått till, Mikael?
– Vi delade in projektet i två etapper. Så först plockade jag ner alla fönster från husets första våning. Dessa 12 bågar tog vi med oss till firman och jag slipade dem trärena för att få bort alla skavanker. Fönsternas ytterbågar har målats i samma mörkröda färg som innan. När de var färdigmålade så monterades de upp och jag kunde utföra samma process fast med de fönsterna på övervåningen.

Hur målar ni fönsterna för att de ska hålla på bästa sätt?
– Då använder vi först ett lager med färg som spätts ut med 40% lacknafta, just för att det ska tränga in ordentligt i träet. Sedan kittar man virket med linoljekitt och låter det torka i cirka två dagar. Därefter målar man en gång till med färg som istället spätts ut med 20% lacknafta. Avslutningsvis målar man två gånger med ren olja och låter det torka mellan 24-30 timmar mellan varje strykning.

Tycker du det har fungerat bra att måla i detta väder?
– Ja det är ju ett arbete som tagit lite tid eftersom det är lång torkningstid. Men det har gått alldeles utmärkt att genomföra nu innan den riktiga vintern kom. Vi har ju använt oss av fönsterskydd som isolerar väldigt bra. Så ingen behövde vara orolig för att jag skulle ha frusit här inne, avslutar Mikael och skrattar.

DELA INLÄGGET

KONTAKT

TOMAS HEDSTRÖM

VD/PROJEKTLEDARE

MIKAEL RING

PROJEKTLEDARE

MIJA HEDSTRÖM-SLYTH

EKONOMIANSVARIG

ALEXANDRA HOLTBÄCK

Färgsättning & dekormålning