fbpx

Lina går på ackord i Vivalla: ”Perfekt inför gesällprovet”

2021-12-16

Lina går på ackord på ÖBO-lägenheterna i Vivalla. Nu renoverar hon och kollegan Sofie en etagelägenhet som innefattar alla moment från slipning till att måla snickerier till att hänga tapeter. Den perfekta träningen inför Linas gesällprov som kommer allt närmre.

 

Slipa, spackla, måla tak, element, dörrar, fönster, väggar, lasera socklar och hänga tapeter. Det är många moment i etagelägenheten i Vivalla. Tillsammans med kollegan Sofie har Lina på bara en vecka renoverat den 108 kvm stora lägenheten.

– Det är något jag gillar med att gå på lägenheter så här, alla moment. Det blir aldrig enformigt och samtidigt kommer du ut och träffar lite folk, säger Lina.

På de täckta möblerna mitt i rummet står kaffe och en uppäten macka på en serveringsbricka i guld från de boende i lägenheten.

– De som bor här bjuder på kaffe varje dag och kommer och frågar om vi behöver något, de är superrara verkligen.

 

”Det blir ju en morot, det blir det”

 

Här på ÖBO-lägenheterna går Lina på ackord. Det innebär att varje moment är prissatt och ju mer du producerar, desto mer tjänar du utöver grundlönen.

Ett arbetssätt som tycks passa Lina som penseln i handen.

– Det blir ju en morot, det blir det! Man får ligga i men jag gillar att ha mycket att göra och att inte behöva stå och vänta. På skolor och så har man lite annat ta hänsyn till, men här finns det inget som hindrar en från att komma fram.

Lina började gå på ackord efter semestern och sedan dess det har hunnit bli en och annan lägenhet.

– Nästa tror jag är en trea här i Vivalla. Den ska också bli klar innan jul är tanken, så man får ligga i lite, men det är perfekt inför gesällprovet.

 

Gesällprovet närmar sig

 

Lina är traditionell lärling och snart färdigutbildad målare. Av de 6 800 lärlingstimmar som ska göras kvarstår bara 200–300 timmar, sen väntar gesällprovet för henne.

– Det börjar bli dags anmäla sig till provet snart! Då är det en lägenhet som den här oftast, säger Lina och fortsätter:

– På gesällprovet ska du göra alla behandlingar, spacklingar, tapetsering, målning av snickerier, alltså dörrblad, dörrkarmar, fönster och så. Sen kan du välja mellan att hänga tapet eller väv, men då väljer man gärna tapet för då kan man få lite högre poäng oftast, om det blir bra. Jag har fått in flytet på tapeterna nu så det känns bra tycker jag.

Maxpoängen på gesällprovet är 5,0 och även om betyget inte anges på gesällbrevet är det självklart att Lina vill ha ett så högt betyg som möjligt. Det bor en tävlingsmänniska i henne.

– Det ska bli kul och målet är att slå farsan (Tomas). Det är lite så nu när jag går på ackord också, man vill vara bättre. Jag vet ju vad han har haft för snitt när han har jobbat på ackord, och det ser bra ut för mig kan jag säga, så det är riktigt skönt, säger Lina och skrattar.

DELA INLÄGGET

KONTAKT

TOMAS HEDSTRÖM

VD/PROJEKTLEDARE

MIKAEL RING

PROJEKTLEDARE

GUSTAF BÄCKGREN

PROJEKTLEDARE

MIJA HEDSTRÖM-SLYTH

EKONOMIANSVARIG

ALEXANDRA HOLTBÄCK

Färgsättning & dekormålning